I dagens VK skriver jag och övriga Alliansgruppledare i Umeå om vikten av ett gott företagsklimat, samt betydelsen av de attityder som politiker och tjänstemän har gentemot det privata näringslivet. Debattartikeln bifogas nedan:
Umeå växer med växande företag!
Så har den årliga rankingen från Svenskt Näringsliv av kommunernas företagsklimat presenterats. Tyvärr är det ingen direkt uppmuntrande läsning för Umeås del: även om vi klättrar till plats 161 av landets 290 kommuner. Sedan Socialdemokraterna gick ihop med Vänsterpartiet efter valet 2010 är dessutom ointresset för dessa frågor påfallande bland de båda styrande partierna.
För att Umeå ska fortsätta vara en stad i stark tillväxt, så är en grundförutsättning att det går bra för vårt lokala näringsliv. Umeå behöver såväl ett växande nyföretagande, utveckling av det befintliga näringslivet som etableringar av nya externa företag i kommunen. Vi borde bara på Topp-10 i den här rankinglistan.
Ett bekymmer som många företagare lyfter fram från sin dagliga verksamhet är att offentlig sektor snedvrider konkurrensen. Idag bedriver många kommuner och landsting affärsverksamhet som snedvrider konkurrensen på marknaden. I en skrift från Svenskt Näringsliv ”Företagens betydelse i Umeå” (2012), så beskriver exempelvis företaget Aptum hur de upplever en osund konkurrenssituation då de konkurrerar med den kommunala räddningstjänsten om utbildningar. Vi har hört många andra exempel genom åren. I höstas kunde vi i lokalmedia se och höra om företaget Protractor, vilket också drabbats av osund konkurrens från Umeå kommuns sida när det gällde husutsättning. Företagare och företagarorganisationer har uppmärksammat att problemet med snedvriden konkurrens är påtagligt. Men Socialdemokraterna och Vänsterpartiet förnekar att problemen existerar.
I den senaste kommunrankingen från Svenskt Näringsliv, så fanns följande fråga med till de lokala företagarna: ”I vilken utsträckning anser du att kommunens verksamheter tränger undan privat näringsverksamhet?” Av 290 kommuner hamnade Umeå på en 221:a plats. I stort sett sämst i hela landet, om vi lyssnar till de av Umeås företagare som svarat på enkäten med andra ord.
Från Allianspartierna ser vi behovet av en noggrann genomlysning av i vilka avseenden och i vilken omfattning som Umeå kommun kan befaras tränga undan privata företag från marknaden. Därför är det av allra största viktigt att kartlägga företeelserna och presentera åtgärder att motverka eventuell snedvriden konkurrensen. Vi lämnade in en motion om detta hösten 2012.
En av Umeå kommuns deviser är ” Umeå. Vill mer.”. Men är det inte märkligt att politiker som ”vill mer” har så negativa attityder till företagande, att kommunen hamnar på plats 191 när det gäller politikers attityd till företagande? Även tjänstemännens syn på företagande är en avgörande faktor för det lokala klimatet och här rankar företagarna i sina svar det expansiva Umeå till plats 210 av alla 290 kommuner. Kanske inte så konstigt när tongångarna från den röda kommunledningen är så negativt till företagande. Umeå kommuns service till företag (bemötande och handläggningstider) resulterar i den föga hedervärda placeringen 183 av 290.
Umeå har alla nödvändiga förutsättningar för att kunna fortsätta växa, expandera och öka befolkningsmässigt. Men för att klara av detta måste vi skapa förutsättningar för ett bättre företagsklimat i Umeå och här har kommunledningen en mycket viktig roll – inte minst när det gäller vilka attityder politikerna och den kommunala förvaltningen har till företagande.
Anders Ågren
Kommunalråd, M
Peder Westerberg
Gruppledare, FP
Mattias Larsson
Gruppledare, C
Veronica Kerr
Gruppledare, KD