Pressmeddelande 2023-06-07
M-budget: Satsningar på skola och äldre, sänkt skatt och besparingar på kulturen
Under onsdagen presenterade Moderaterna i Umeå sin alternativa budget för Umeå kommun år 2024. Den innehåller tydliga satsningar på skola och äldre, sänkt kommunalskatt med 20 öre i ett första steg, neddragningar på kulturens område, minskningar av centrala anslag under kommunstyrelsen samt noggrannare kontroller av försörjningsstöd och personlig assistans.
Äldrenämnden får med Moderaternas budgetförslag en ramhöjning med 74 miljoner kr, och för- och grundskolenämnden får en ramhöjning med 88 miljoner kr för år 2024. Det är mer pengar till dessa nämnder än vad Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterade för två veckor sedan. För skolans del är det 20 miljoner kr mer för att vara exakt.
– För oss moderater är det viktigt att värna den kommunala kärnverksamheten. Samtidigt möjliggör vårt förslag viktiga satsningar på utbildningsområdet och kunskap i skolan, säger kommunalrådet Anders Ågren (M) i en kommentar.
I Moderaternas budgetförslag sparar man samtidigt på kulturnämnden, miljö- och hälsoskyddsnämnden, tekniska nämnden, individ- och familjenämnden samt kommunstyrelsen jämfört med S/MP-förslaget. Det frigör ett utrymme som möjliggör en sänkning av kommunalskatten med 20 öre.
– Umeå kommun har en extremt hög kommunalskatt. Det är viktigt att hushålla med skattebetalarnas pengar. Vi är sämst av landets 20 största kommuner i detta sammanhang. Även i jämförelse med kommuner i norra Sverige som Örnsköldsvik, Luleå, Östersund, Sundsvall och Skellefteå har vi en högre skatt. Umeåborna ska inte straffas för att de råkar ha politiker som inte kan prioritera. Det är personer med små inkomster som drabbas hårdast av hög kommunalskatt. Sänkt skatt är en frihets- och rättvisefråga, fortsätter Ågren (M).
Moderaterna vill tydligt dra ned på kulturens område och föreslår bland annat att minska stödet till kulturföreningar, studieförbund, avveckla stödet till Kvinnohistoriskt Museum, samt avveckla stödet helt till Guitars genom minskat bidrag till Umeå Folkets Hus.
Kommunstyrelsen får se sin ram minskas betydligt, genom kraftigt minskade eller avskaffade centrala anslag som klimatanslaget. Användandet av drivmedlet HVO inom kollektivtrafiken föreslås pausas under 2024, vilket innebär en besparing på 9,75 miljoner kr.
Moderaterna vill även införa hembesök vid nya ansökningar om försörjningsstöd som en del i pågående utredningar. Detta görs i flera kommuner i landet, däribland Sundbyberg, för att motverka bidragsfusk. Resultatet i Sundbyberg var att en av fyra inte hade rätt till bidrag. I Södertälje har man genom en rad åtgärder lyckats minska försörjningsstödet med hälften. Skärpt kontroll och uppföljning av personlig assistans och LSS är en annan viktig del. Dessa förslag sammantaget innebär att kostnaderna för personlig assistans och försörjningsstöd bedöms kunna minska något även i Umeå, vilket innebär att ramen för individ- och familjenämnden inte räknas upp lika mycket som i S/MP-förslaget.
– Runt om i Sverige rapporteras om omfattande fusk med bidragssystemen. Det förekommer även i Umeå. Att stoppa fusk med välfärdssystemen har hög prioritet. Vi har föreslagit delar av detta tidigare, men blivit nedröstade. Nu är det hög tid att även Umeå kommun tar sitt ansvar för skattebetalarnas pengar, säger Ågren i en kommentar.
Anders Ågren lyfter fram förslag för att öka tryggheten i Umeå, som särskilt viktiga.
– För att öka tryggheten i Umeå lägger vi en rad förslag, däribland införande av kamerabevakning på särskilt brottsutsatta platser och kommunala ordningsvakter, säger Ågren (M). Förslaget om bevakningskameror är gemensamt med Allianspartierna.
De fyra borgerliga partierna i Umeå har samtidigt presenterat 24 gemensamma förslag inför det kommande budgetfullmäktigesammanträdet, däribland att avyttra delar av AB Bostadens fastighetsbestånd, för att möjliggöra ökad nyproduktion och upprustning av befintligt bestånd.
Utöver de konkreta budgetsiffrorna och de gemensamma alliansförslagen, föreslår Moderaterna nu ytterligare 64 uppdrag. Bland dessa kan nämnas:
– införande av betyg i åk 4 på kommunala skolor.
– återinförande av friskvårdstimme för alla kommunanställda.
– införa språktester vid nyanställningar inom hemtjänst, funktionshinderomsorg och äldreomsorg.
– anställning av kommunala ordningsvakter för ökad trygghet.
– tiggeriförbud inom centrumfyrkanten.
– avgiftsfri parkering i de P-anläggningar och p-platser som UPAB ansvarar över för Umeå kommuns räkning. Införs initialt på lördagar.
– att tekniska nämnden i trafikplaneringen för de centrala stadsdelarna ska möjliggöra god framkomlighet även för bilar.
– att snarast möjliggöra ett byggande av P-hus i kvarteret Ymer och att detta samordnas med eventuella förändringar av Västra Esplanaden.
– att samarbetet med Fairtrade ska avbrytas.
– försäljning av samtliga kommunala lägenheter i Hemavan.
– krafttag mot narkotika, genom bl.a. frivilliga drogtester på Umeås gymnasieskolor.
– avveckla Kvinnohistoriskt Museum i Väven, och det som är av bevarandevärde överflyttas till Västerbottens Museum.
– avveckla hela det kommunala stödet till Guitars, som numera fördelas via stödet till Umeå Folkets Hus.
– uppdra till kulturnämnden att sluta ge ekonomiskt stöd till studieförbundet Ibn Rushd, vars kopplingar till Muslimska Brödraskapet är väl dokumenterade.