Bra för demokratiarbetet – det ska bli enklare för de politiska ungdomsförbunden att släppas in på skolorna i Umeå!
Idag har ett enigt kommunfullmäktige beslutat att bifalla en motion från Madelene Nord (M) och Joline Göttfert (M), med syftet att underlätta för de politiska ungdomsförbunden att släppas in på skolorna. Det är mycket positivt. Det visar också att partierna ser betydelsen av att enklare än idag kunna ge möjlighet för ungdomsförbunden att besöka skolor och träffa skolelever i Umeå.
Om man som ung vill påverka och ha inflytande på riktigt – då ska man engagera sig i ett politiskt ungdomsförbund.
Det bästa – och viktigaste – Umeå kommun kan göra för att uppmuntra ungas demokratiska engagemang är att göra det enkelt för Umeås skolelever att komma i kontakt med ungdomsförbunden och ge ungdomsförbunden goda förutsättningar att verka.
Då gäller det att göra det enklare för ungdomsförbunden att komma in på våra skolor. Idag är det inte enkelt. I Umeå är de politiska partierna och ungdomsförbundet bara välkomna vissa dagar och tider. De får maximalt besöka skolan två gånger per termin och de får endast vara två personer som kommer dit från varje organisation.
Nu är det länge sedan jag själv var ung, och gick på gymnasiet. Men på den tiden, i slutet av 80-talet i Örnsköldsvik på Parkskolan, så fick man söka upp rektor eller studierektor på dennes kontor, och be om lov att sätta upp bokbord och anmäla externt besök. Det var aldrig något problem att få tillstånd för bokbord, även om kampanjen skulle göras bara några dagar senare.
Skolan välkomnade vårt engagemang, oavsett från vilket ungdomsförbund det var.
Att besöka skolor, ställa upp bokbord och bjuda in till dialog med förbipasserande elever och kanske värva några medlemmar – har historiskt varit ett av de vanligaste sätten för unga att komma i kontakt med ett parti och ett ungdomsförbund.
I min roll som ordförande i SKR:s demokratiberedning så diskuterar vi detta återkommande. De politiska ungdomsförbunden på nationell nivå, från höger till vänster har alla uppmärksammat oss på hur svårt det är för ungdomsförbunden att komma i kontakt med unga på skolorna.
Det har blivit sämre sedan skollagen ändrades 2018 och beslutanderätten flyttades helt till respektive rektor. Många rektorer runt om i landet väljer att vägra ungdomsförbunden tillträde till skolorna och när de faktiskt får komma på besök är detta ofta belagt med så många förbehåll och detaljer att besöken blir svåra att genomföra.
Så här kan vi inte ha det. Om vi vill att ungdomar ska engagera sig i samhället och i politiken. Om vi vill att unga ska få ökad delaktighet – då kan inte det största hindret för delaktighet vara att skolorna själva helst inte vill släppa in ungdomsförbunden.
Umeå kommun ska nu efter dagens beslut ändra sin policy för besök från ungdomsförbund, i syfte att underlätta för skolelever att kunna träffa ungdomsförbunden på skolorna.