Miljöpartiet är ett ständigt återkommande hot mot Umeås utveckling och tillväxt – nu går MP till attack mot planerna på en fast förbindelse mellan Vasa och Umeå!

Umeå styrs av två politiska partier: Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

I dagens VK kan vi läsa hur Miljöpartiet och dess gruppledare Nils Seye Larsen (tillika ordförande i kommunstyrelsens Hållbarhetsutskott) i ett pressmeddelande (!) har gått ut och avfärdar planerna på en fast förbindelse mellan Umeå och Vasa, mellan Västerbotten och Österbotten.

Han gör också bedömningen att kostnaden för en fast förbindelse blir 100 miljarder kronor, vilket verkligen är en nyhet för mig och många andra. Varifrån har han fått den summan? Nåväl.

Det är nästan exakt på dagen ett år sedan Umeå kommunfullmäktige i bred enighet (med undantag för Arbetarpartiet) ställde sig bakom förslaget till Gemensam utvecklingsstrategi mellan Umeå kommun och Vasa stad. I och med detta ställde sig även fullmäktiges ledamöter bakom arbetet med en fast förbindelse över Kvarken, som en av många viktiga delar i strategin. Märk väl – MP röstade ja till den strategin.

Nu – ett år senare – så svänger Miljöpartiet i Umeå gällande frågan om fast förbindelse. Trots att detta är en mycket viktig del av Umeås långsiktiga arbete för att stärka vår region, och förbindelserna mellan Finland, Sverige och vidare till Norge och Atlanten.

Trots att Miljöpartiet ställde sig bakom den gemensamma strategin med Vasa för ett år sedan, så försöker man nu medvetet sätta krokben för vårt gemensamma arbete med Finland, med Vasa och Österbotten.

Intet nytt under solen. Miljöpartiet i Umeå är ett ständigt återkommande hot mot Umeås utveckling och tillväxt. De var emot ringleden (trots att det var den enskilt viktigaste delen för att komma tillrätta med luftproblematiken i Umeå), de motarbetar flyget och flygplatsen, de motarbetar satsningar på vägar och bilen och gör allt för att försvåra för den majoritet av befolkningen som är beroende av ett fungerande trafiksystem med plats även för bilen. Och nu tar de strid mot vårt arbete med möjliggörandet av en fast förbindelse över Kvarken.

Jag kommer att lyfta detta till kommunfullmäktige i någon form. Ett av de två styrande partierna i Umeå tar nu alltså avstånd från arbetet med en fast förbindelse över Kvarken. Ett arbete som kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) dessutom är starkt engagerad i.

Så vad blir följden av detta då?

Hoppar Miljöpartiet nu av samarbetet med Socialdemokraterna i Umeå, med två år kvar till nästa val? För det kan ju omöjligen fortsätta som vanligt efter det här skadliga utspelet.