Umeå kommun gör ett mycket starkt ekonomiskt resultat för 2021.
Umeå kommun går plus 484 miljoner kr, vilket är All time high. Jag har dubbelkollat detta med vår ekonomiavdelning, och aldrig tidigare har Umeå kommun gjort ett så starkt plusresultat. Rekord, helt enkelt. Detta är utan de kommunala bolagen.
Tittar vi sedan på hela Umeå kommunkoncern (alltså inklusive de kommunala bolagen) är resultatet plus 705 miljoner kr för år 2021.
Då vi tidigt såg att kommunen gick mot ett stort överskott, så beslutade vi i kommunfullmäktige redan under hösten att göra en särskild pensionsinlösen på 195 miljoner kr.
Så utan det beslutet så hade Umeå kommunens resultat varit ännu högre – i praktiken hade det varit ett plus på 679 miljoner kr, och för kommunkoncernen ett plusresultat på 900 miljoner kr.
Förklaringarna till det starka resultatet går att finna i faktorer som högre skatteintäkter, högre kraftintäkter från Stornorrfors, markförsäljningar och vissa pandemieffekter i nämnderna. Personalen i kommunen har samtidigt gjort oerhörda insatser under pandemin, med att upprätthålla sina verksamheter trots tuffa förutsättningar med pandemin. Flertalet nämnder gjorde bättre resultat än budget.
Samtidigt brukar jag ta dessa tillfällen i akt att påtala att Umeå kommun har två kr högre skatt än jämförbara kommuner OCH svenska kommuners medelskattesats. Två kr högre skatt motsvarar omkring 600 miljoner kr mer per år, än andra kommuner i Sverige. Till detta nettointäkter från vattenkraften på ca 150-200 miljoner kr, lite varierande från år till år.
Umeå kommun har alltså varje år ca 750-800 miljoner kr mer att röra sig med än andra kommuner i vårt land.
750-800 miljoner kr mer varje år. Framförallt för att vi har så extremt hög kommunalskatt.
Det vore ju snarast ett misslyckande av gigantiska proportioner om Umeå kommun skulle hamna på ett minusresultat. Det borde inte vara möjligt om man har 750-800 miljoner kr mer än alla andra kommuner. År efter år. Är det rimligt att umeåborna ska beskattas så mycket mer än övriga kommuninvånare i landet?
Men vi får återkomma till detta. Såväl i budgeten som i valrörelsen.