Robert Salomonsson har på sin blogg intressanta funderingar kring hur bloggandet förändrat det politiska samtalet, och VAR det politiska samtalet äger rum. Att bloggen numera blivit den lokalpolitiska arenan.
Det stämmer till viss del. För samtalen på Ica, Konsum och andra ställen äger ju fortfarande rum – nu precis som tidigare.
Men visst har bloggen tagit över mycket av själva debatten och agendasättningen. Bloggarna fungerar ju lite som snabbinsändare. Förr kunde man läsa vad lokalpolitikerna tyckte på insändarsidorna nån gång i månaden eller mindre. Nu kan du, om du vill, läsa synpunkter från lokalpoltikerna nästan varje dag istället. Likaså fungerar ju bloggen som en form av pressmeddelande. Förr skickade politiker och partier ut pressmeddelande till alla nyhetsredaktioner – nu är det inte längre nödvändigt utan har man ett utspel eller en nyhet så läggs den ut på politikerns blogg istället. Sedan sker ju replikskiftens snabbare på bloggarna mellan politikerna, Förr kunde det ta en eller två veckorna innan en politiker gav svar på tal – nu kan det ske samma dag, vilket innebär att tempot i politiken har ökat betydligt. En debatt som förr kunde pågå mellan ledande politiker i tidningarna i en månad, är numera över efter två dagar.
Jag ser bloggandet som ett komplement till alla andra "arenor". Allt ifrån diskussioner på Konsum & ICA, ute på stan, föreningsmöten, insändarsidorna, fullmäktigedebatter, twittrande, diskussioner på facebook etc etc.
Men det viktigaste kommer fortfarande att vara det personliga samtalet – ansikte mot ansikte. Tror jag i alla fall.