Satsningar på ett starkare militärt och civilt försvar!

Den M-ledda regeringen har den här veckan lämnat en historisk försvarsproposition till riksdagen som kommer att öka Sveriges och Natos säkerhet.

Propositionen innehåller rejäla satsningar – över 170 miljarder i tillskott till det militära försvaret och 37,5 miljarder till det civila försvaret. Detta innebär att försvarsutgifterna når 2,6 % av BNP år 2028. Detta är en nivå som visar att Sverige menar allvar med sitt åtagande att bidra till den kollektiva säkerheten i vår del av världen.

Vårt land har tredubblat det militära försvarets budget från 2014, och sedan 2020 har den moderatledda regeringen mer än fördubblat den med över 50 miljarder. Det är under Moderaternas styre som de största enskilda satsningarna på försvaret per år har skett. Vi gör detta då Rysslands krig mot Ukraina har visat hur avgörande ett starkt och välutrustat försvar är. Både för att avskräcka och för att kunna försvara det vi håller kärt. Ryssland visar varje vecka upp sin brutala hänsynslöshet i sin krigföring. Städer jämnas med marken, civilbefolkningen ses som legitima måltavlor och energiinfrastrukturen slås sönder med konstanta ryska robot och missilangrepp.

Det civila försvaret ska byggas efter de krav som kriget ställer – vi måste skyndsamt bygga förmågor som stärker Sverige och gör vårt land tryggare. Propositionen innebär ett paradigmskifte för det civila försvaret, med historiska tillskott på 37,5 miljarder kronor fram till 2030. Vi inför även en ekonomisk ram som skapar nödvändig förutsägbarhet och långsiktighet i planeringen av det civila försvaret.

Med totalförsvarsbeslutet stärker vi både det militära och civila försvaret och etablerar en bättre balans i totalförsvaret – något som tidigare regeringar inte lyckats med. Civilplikten har återinförts för att trygga vitala samhällsfunktioner som kommunal räddningstjänst och energiförsörjning och fler sektorer undersöks. För att bygga ett uthålligt försvar satsar vi på att fylla på förråden med ammunition, luftvärn och förnödenheter. Fyra brigader ska utrustas mer med personal och materiel. Befintlig materiel som exempelvis stridsfordon och stridsvagnar renoveras, modifieras och får sin livstid förlängd.

Denna politik skapar en tryggare framtid för Sverige, och hela Nato. Vi bygger nu ett starkare totalförsvar som stärker svensk, europeisk och allierad säkerhet.