Vid dagens sammanträde med kommunfullmäktige i Umeå ska jag få svar av Lennart Holmlund (S) på mina frågor om hanteringen av Sara Lidman-konstverket. En hantering som lämnar mycket i övrigt att önska, för att uttrycka sig milt.
Likaså kommer min interpellation upp om möjligheten att även Umeå kommun kan inrätta karriärtjänster för lärarna i Umeå. Den skulle egentligen ha besvarats redan förra månaden, men vi var tvungen att skjuta upp debatten tills idag. Frågan är ställd till för- och grundskolenämndens ordförande Margareta Rönngren (S). Karriärtjänster skulle ge en rejäl löneökning för de duktiga lärare som berörs av en sådan satsning. Mellan 5.000 – 10.000 kr mer i månaden. Utöver det avtal som redan slutits mellan SKL och lärarfacken.
Interpellationen bifogas nedan:
Interpellation till för och grundskolenämndens ordförande Margareta Rönngren (S):
Premiera de bästa lärarna– inrätta karriärtjänster även i Umeå!
De allra flesta är överens om att läraryrket måste få bli mer attraktivt. Bra lärare är den viktigaste faktorn för en bra skola och därför är det positivt att lyfta lärare som bidrar till utvecklingen av skolan.
Regeringen har i budgetpropositionen för 2013 satt av extra medel till kommunerna för att möjliggöra en karriärstege, som ökar attraktion och lönespridning i läraryrket. Satsningen innebär ett rejält kliv framåt för ökade karriärvägar för undervisande lärare, med lönelyft kring 5 000 kronor för s.k. förstelärare och 10 000 kr för lektorer. Satsningen på lektorat och förstelärare kommer att förstärka kvaliteten i den svenska skolan. De ökade kostnaderna finansierar regeringen genom ett årligt statsbidrag på ca 880 miljoner kronor. Regeringen uppskattar att ungefär 10.000 lärare kommer att beröras av karriärtjänsterna.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har välkomnat regeringens satsning. Karriärutvecklingsreformen innebär utvecklingssteg för yrkesskickliga lärare inom hela grund- och gymnasieskolan. Syftet är att premiera de bästa lärarna.
Respektive kommun avgör själv om man ska införas ett system med karriärtjänster, vilka lärare som ska utnämnas till respektive tjänst och vad tjänsten i så fall mer i detalj skall innehålla. Statsbidraget är speciellt riktat till detta ändamål. Inför huvudmannen/kommunen inte några karriärtjänster så får kommunen inte heller ta del av de 880 miljonerna per år.
Det här borde vara av stort intresse för skolorna i Umeå. Vi vet att andra kommuner redan meddelat sitt intresse – Stockholms Stad har exempelvis förklarat att de avser att anställa 400 lärare på dessa karriärtjänster.
Min fråga till för- och grundskolenämndens ordförande Margareta Rönngren blir därför:
1. Hur ser du på inrättandet av nya karriärtjänster för lärarna?
2. Anser du att Umeå kommun bör ta del av statens extrapengar och inrätta karriärtjänster (förste lärare resp lektorer) för lärarna i Umeå?
3. Om svaret är ja – hur många karriärtjänster kan det bli aktuellt med inom Umeå kommun?
Umeå 2012-10-09
Anders Ågren
Kommunalråd (M)