Miljöpartiet. När verkligheten överträffar dikten…. Hade tänkt blogga några rader om MP redan för några dagar sedan, apropå bostadsminister Kaplan, som dock hann avgå. Sen ifrågasattes språkrören Fridolin och Romson för deras märkliga försvar av honom. Därefter hann det bli storm kring Romson (för ännu ett av hennes pinsamma uttalanden, där hon sa att terrordåden 9/11 i USA var ”olyckor”) och nu igår mannen i klippet ovan. Som idag har avgått tydligen.
Äntligen har massmedia börjat granska även Miljöpartiet på riksplanet. Detta parti som genom alla år klarat sig från kritisk granskning får nu förhoppningsvis vänja sig med att bli granskade som alla andra riksdagspartier. Vi var ju många som förundrades hur media inför inte minst senaste valet kunde skildra MP så positivt i olika nyheter. Man brydde sig inte om att ifrågasätta eller ställa de normala kontrollfrågorna, som i stort sett alla andra partier är vana att få.
Men kanske har det nu blivit ändring. Ett uppenbart olämpligt parti att ha med sig i en regering!
Så här bloggade jag valåret 2014, apropå massmedias uppenbara vinkling av nyheter beroende på vilket parti man skildrade. En talade läsning.
Att den svenska journalistkåren är vänstervriden är ingen nyhet. I undersökningar brukar ca 70 procent av journalisterna hålla på de rödgröna partierna. Tråkigt om detta får genomslag i hur de bevakar och skildrar nyheter.
Sifo presenterade för ett tag sedan en genomgång av hur de största nyhetsredaktionerna skildrar de politiska partierna, utifrån huvudnyheterna de senaste tre månaderna. Ni ser den sammanställningen ovan. Resultatet var tydligt, och tyvärr kan jag inte påstå att jag är särskilt förvånad. Allianspartierna får alla sammantaget en negativ vinkling, och moderaterna får värst negativ publicitet. Detta medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet får en positiv vinkling i nyheterna.Socialdemokraterna har undkommit negativ publicitet och MP och V får nästan inga negativa skildringar alls.
För oss som varit med ett tag känns det som sagt inte så förvånande, men man skulle hoppas att denna sammanställning väcker till lite eftertanke inför det stundande valet i höst. Är det inte dags att även Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets politik börjar granskas snart?