Skriver i dag på SvD, tillsammans med partiledare Anna Kinberg Batra och några av mina moderata kommunalrådskollegor om vikten av att satsa på skolan.
Bifogas nedan.
”Skolan ska ha fler timmar med undervisning”
Snart är ännu ett läsår i skolan slut. Tusentals förväntansfulla elever står redo att gå på sommarlov. Gemensamt för alla dessa elever, oavsett ålder och årskurs, är att skolan är vägen in i det svenska samhället.
För många elever är dock denna väg krokig. Alldeles för många lämnar skolan utan att ha uppnått resultat som gör att de har möjlighet att studera vidare eller ta steget ut i jobb. Den ljuva sommar som utlovas i ”Den blomstertid nu kommer” gäller tyvärr bara för en del av Sveriges elever. Förra året var det exempelvis 14 000 elever som gick ut nian utan att bli behöriga till gymnasiet.
Utvecklingen måste vändas.
Det är naturligt att människor runtom i Sverige ställer dessa frågor. Flyktingkrisen kommer att påverka vårt land en lång tid framöver och det är naivt att tro att den är över.
Ingen ska behöva känna oro för att det kompromissas med kunskapskraven och ambitionerna i skolan när det är krävande tider. Tvärtom. Kunskaperna i svensk skola ska stärkas. Det ställer dock krav på målmedvetenhet och rätt reformer. Moderaternas prioriteringar är tydliga:
• Investera i svensk skola. Sveriges ekonomi pressas av ett växande utanförskap. Inom några år väntas en miljon människor vara i utanförskap. Utvecklingen ställer omfattande krav på satsningar som stärker skolan och vägen in i samhället.
Den som vill ha återhållsamhet med skatter och bidrag behöver vara den mest engagerade för en bra skola för alla. Det skolan i dag misslyckas med kommer vi behöva betala för i framtiden med ett högt mänskligt pris för alla dem som drabbas av utanförskap.
I ett läge där regeringen riskerar att tappa greppet om de offentliga finanserna och fortsätter att låna som om det vore lågkonjunktur, trots att Sverige har en god tillväxt, är det avgörande med ordning och reda i ekonomin. Skolan måste ha tillräckligt med resurser för att ge alla elever de kunskaper som krävs för att stå väl rustade inför framtiden. Därför är vårt skarpa vallöfte – som gäller såväl nationellt som lokalt – att vi inte kommer att spara på skolan.
• Mer kunskap. Jämfört med andra länder går svenska elever nästan ett helt år mindre i skolan om man ser till den samlade undervisningstiden under grundskoleåren. Det är allvarligt, för varje timme med en utbildad lärare spelar roll. Undervisningstiden bör därför utökas med en timme extra per dag med start i lågstadiet samtidigt som högstadieeleverna bör få en timme mer matematik per vecka. Detta är satsningar på uppemot sex miljarder kronor per år för mer undervisning. En av de största samlade utbildningssatsningarna på länge i vårt land.
Samtidigt är det viktigt att fånga upp de som halkar efter. Att kunna gå i lovskola är ett bra sätt för de elever som har det kämpigt att snabbt komma ikapp med undervisningen. Moderaterna vill därför utöka dagens satsning på sommarskola och införa en skyldighet för kommunerna att erbjuda sommarskola från årskurs sex för alla som riskerar att halka efter. För eleverna som precis avslutat årskurs 9 bör insatserna riktas mot dem som inte nått behörighet till gymnasiestudier, medan man i de lägre årskurserna bör fokusera på att eleven minst klarar godkänt i svenska, engelska och matematik. Lärare behöver även få större möjligheter att låta elever som inte når kunskapsmålen gå om en årskurs.
Samtidigt behöver det bli enklare att kombinera språk- och yrkesstudier för de elever som är nyanlända så att fler förbereds för arbetsmarknaden redan under tiden de lär sig svenska. Vi vill även se tydligare kunskapskontroller i förberedelseklasserna.
• Fler skickliga lärare. Den enskilt viktigaste resursen i skolan är lärarna. Enligt Lärarförbundet och Statistiska centralbyrån riskerar det dock att saknas 65 000 lärare fram till 2025. En löneutveckling som inte hunnit med den i det övriga samhället, sjunkande status för yrket och bristfällig kvalitet i utbildningen har lett till en gradvis sjunkande mängd sökande till lärarutbildningen.
Samtidigt finns det många som är duktiga på att lära ut och som skulle kunna tänka sig att bli lärare. För att fler ska bli lärare behöver därför mer göras för att stärka läraryrkets attraktivitet. Därför behöver vi se till att lärarna får mer tid till just undervisning, att lärarnas administrativa börda minskas genom fler lärarassistenter, att lärarlönerna höjs och att de nationella proven rättas centralt. Ordningsbefogenheter behöver skärpas, kvaliteten på lärarutbildningen höjas och undervisningstiden utökas. Det behöver öppnas upp fler vägar till läraryrket och föräldrar behöver ägna mer tid åt att ställa krav på sina barn i skolan än att ställa krav på lärarna.
Sverige ska vara ett land där alla kan växa och komma till sin rätt. Alltför länge har Moderaterna – trots ett stort lokalt engagemang med goda resultat runtom i landet – delegerat skolfrågorna till andra. Den tiden är över. Vägen in till det svenska samhället börjar i skolan – därför lovar vi att inte spara på skolan utan vi kommer att göra det som krävs för att fler ska lära sig mer.
Anna Kinberg Batra (M)
partiledare
Anna König Jerlmyr (M)
oppositionsborgarråd Stockholms stad
Jonas Ransgård (M)
oppositionsråd Göteborgs stad
Torbjörn Tegnhammar (M)
oppositionsråd Malmö
Anders Ågren (M)
kommunalråd Umeå