Stora satsningar på jämställdhetsreformer

Igår var det internationella kvinnodagen vilket uppmärksammades på många sätt. Jag fick en fråga om varför moderatena och Alliansen inte gör något för jämställdheten. Frågan förvånade mig något, då regeringen har gjort väldigt mycket som går i rätt riktning. Även om vi inte kan vara nöjda.

Här ett axplock:

Mellan 2007 och 2010 satsade alliansregeringen 1,6 miljarder på jämställdhetsreformer. Åren därefter, mellan 2011-2014, satsas en miljard. Sammanlagt är det den största satsningen någonsin som har genomförts i Sverige på jämställdhetsområdet.

Satsningarna har bland annat gått till kvinnors företagande, jämställdhetsbonus och skattereduktion på hushållstjänster. 2007 fattade alliansregeringen beslut om en handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor och 2009 togs en strategi med 60 åtgärder för jämställdhet på arbetsmarknaden och i näringslivet fram.

Även jobbskatteavdraget bidrar till ökad jämställdhet. Nästan alla heltidsarbetande har fått skattesänkningar på över 1 000 kronor/månad och 75 procent på över 1 500 kronor/månad. De största procentuella skattelättnaderna går till låg- och medelinkomsttagare.

Allt fler kvinnor på ledande befattningar

Även om det finns mer att göra går utvecklingen åt rätt håll – Sverige blir mer och mer jämställt på många områden. I alliansregeringen är 13 av 24 statsråd kvinnor och i riksdagen är 47 procent kvinnor. I de statligt ägda företagen är närmare hälften, 49 procent, av styrelseledamöterna kvinnor. Det kan jämföras med börsbolagen där endast 24 procent är kvinnor. Andelen kvinnor i ledningarna för de statligt ägda företagen ökar också. Nästan 25 procent av VD:arna är kvinnor, vilket är rejäl ökning jämfört med 2010 då andelen var 11 procent. Nya Moderaterna är övertygade om att staliga myndigheter och förvaltning kan ta ett fortsatt stort ansvar för att föregå med gott exempel när det gäller att i ännu högre utsträckning ta tillvara kvinnors kompetens.

Internationellt

Vi vill att det ska finnas en samsyn kring jämställdhet där kvinnor och män värderas lika och garanteras samma rättigheter. Så ser det dessvärre inte ut i stora delar av världen i dag. Kultur, religion och tradition ska aldrig motivera avsteg från principen om jämställdhet, icke-diskriminering och alla människors frihet och lika värde. De framsteg som Sverige gjort på jämställdhetsområdet ger oss en stark position i det internationella jämställdhetsarbetet och intresset för våra erfarenheter och lösningar är stort.